Kotlety mielone z jajem przepiórczym

Autor: varriora

SKŁADNIKI
• 50dag mięsa mielonego
• 1 jajko
• pół kajzerki
• 2 łyżeczki przyprawy gyros
• 8 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
• sól, pieprz
• olej lub oliwa

SOS
• 2 rzodkiewki
• 1 mała cebula
• 1,5 szklanki rosołu
• 1 łyżka mąki
• 2 łyżki śmietany

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
1. Mięso przygotowujemy jak na kotlety mielone dodając do niego przyprawę gyros.
2. Nabieramy kawałek masy, formujemy z niej płaski placek i zawijamy w niego jajko. „Ubytki” w mięsnej otulinie uzupełniamy porcjami masy. Formujemy całość w kulkę i kładziemy na patelnię na rozgrzany olej lub oliwę.
3. Sos: w rondelku roztapiamy masło, podsmażamy drobno pokrojoną rzodkiewkę i cebulę, dodajemy mąkę, a gdy się zrumieni gorący rosół, na koniec dolewamy 2 łyżki śmietany. Dodajemy sól, pieprz (wedle uznania) i wlewamy na patelnie do usmażonych kotletów.
4. Całość dusimy 20 minut.

Autor: varriora

9 thoughts on “Kotlety mielone z jajem przepiórczym

  1. Krysiu jesteś kochana to znaczy przepisy..aż mi się bużka uradowała .. czasami głowię się co na obiad i.. no proszę .. już mi dałaś pomysł .. przepis świetny .. zrobię w weekend jak wróci mój mąż ;)

  2. mielone z jajem przepiórczym, to taka przystawka na zimno tez może być, na imprezę, kotlet się przekrawa i ulożone na salacie ladnie na stole wygląda, wiem, bo sama tak robię ;)

    1. och Witaminkaa przeoczyłam Twój awers do jajek, ale w tym przepisie jajka są tylko drobnym dodatkiem ;) :D.
      A z przepisów to miałabym prośbę o dewolaje z fotkami pokazującymi jak dokładnie się to wszystko zawija, pozdrawiam :D.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s