Kurczak w miodzie

– 3 udka z kurczaka
– sok z 1 cytryny
– sól i pieprz
– 4 łyżki miodu
– 4 łyżki masła
– 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku

Kurczaka opłukaj i osusz, natrzyj solą pieprzem i sokiem z cytryny. Ułóż w naczyniu przeznaczonym do pieczenia. Masło roztop, dodaj miód i gałkę muszkatołową i dobrze wymieszaj. Następnie pędzelkiem wysmaruj kurczaka z każdej strony, resztę wlej do naczynia z mięsem dodaj pół szklanki wody. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 210 stopni (piekarnik gazowy), piecz 1h. Co jakiś czas polewaj sosem i obracaj mięso.

Wrażenia: Dawno tak delikatnego mięsa nie jadłam, nie było słodkie a odrobinkę tylko, bardzo delikatne w smaku, podałam z ryżem. Polecam:)

Przepis zaczerpnięty z książki: „CYMES czyli Kuchnia Żydowska” Katarzyna Pośpieszalska

23 thoughts on “Kurczak w miodzie

  1. cześć witaminko :)
    Wczoraj robiłam zupę brukselkową, zainspirowałam się twoją zupą i naszedł mnie smak na brukselkową którą baaaardzo dawno nie robiłam………. ale… co powiem to powiem, kurczaka w miodzie nie robiłam i muszę zrobić wedle twojego przepisu … piękny kolor skórki zachęca oko do schrupania :) …………………………. przepis super :)

      • takie zupki jak min. brukselkowa zabielam na końcu..mąka, śmietna, żółtko…zawsze dodaję żółtko z jajka…swoją robiłam na 2-uch skrzydełkach .. była przepyszna ………….. kurczaka zrobię innym razem…teraz wedle twojego przepisu będą mielone z jajem :) .. jutro wymodzę coś z karkówki … chodzi za mną jeszcze zupka neapolitańka, którą też deczko czasu nie robiłam, może pod koniec tygodnia ją zrobię ;) ………….. ostatnio z mięsa robiłam dzuszoną łopatkę na bulionie.. mam fotki, w wolnej chwili załączę je u siebie na fotcafe…

  2. Witaminkaa bardzo fajnie gotujesz , apetycznie wyglądają Twoje wszystkie prezentowane tu potrawy.Dla mnie jest to miejsce gdzie są wszystkie informacje o tym jak to zrobic. Twój blog polecam swoim znajomym. Pozdrawiam miło.:))))

  3. Witaminko /oblizywanie paluszków/ właśnie kończę tego kurczaka. Jeść kończę:) Jest przepyszny! Dotychczas numerem jeden był dla mnie „kurczak na butelce piwa”, od dziś Twój jest ulubiony:)

  4. Szykuję się do tortu szwarwaldzkiego … w tym tygodniu .Może uda mi się zrobić fotki to prześlę wszystko :) Udało mi się już chyba 4 ciasta zrobić: szarlotkę , zebrę, murzynnka i stefankę(miodowe ciasto) i teraz kolejna trudność będzie tort szwarwaldzki. Poprzednich nie fotografowałem. W pracy częstowałem moim ciastem i zaliczyłem ten egzamin dość dobrze:) Teraz postaram się sfotografować i zobaczymy jak wyjdzie:)

    • Zrób proszę, daj przynajmniej jedną konkretną fotkę w zamian zareklamuję cię tu przy torcie:)
      Aaaa dzieki za podlink, zaraz cię tu umieszcze:)

  5. Pingback: Kuchnia Żydowska we Wrocławiu « Co na obiad?

  6. Ja robię często skrzydełka lub udka w miodzie, z różnymi dodatkami, uwielbiam te smaki.
    Zapraszam do mnie na ziemniaczany kugel :)

  7. Pingback: Paschalne serowe kulki | Co na obiad?

  8. Pingback: Co na Sylwestra? | Co na obiad?

  9. Pingback: Wczoraj minęły pierwsze urodziny bloga:) | Co na obiad?

  10. nie miałam pomysłu na obiad i zrobiłam kurczaka w miodzie, na prawdę smak delikatny, ani słodki ani kwaśny, moim dzieciakom w domu tradycyjny kurczak już się znudził, a tu proszę cos nowego i smakowało!!!

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s