Sernik z rabarbarem

ciasto
– 250g mąki
– 125 dag masła
– 0,5 szklanki letniej wody
– cukier waniliowy
– 2 żółtka
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki cukru

masa serowa
– 3 łodygi rabarbaru
– kostka sera białego chudego
– kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
– 2 żółtka
– 0,5 szklanki cukru

Składniki ciasta zmiksuj. Przełóż do tortownicy (ok 21 cm) wysmarowanej tłuszczem i piecz 20 min w 195 stopniach (kuchenka gazowa). Rabarbar obierz pokrój i zasyp cukrem, wymieszaj, jak zacznie puszczać sok odsącz. Żółtka utrzyj z cukrem i dodawaj twaróg, wmieszaj mąkę i dodaj rabarbar. Ciasto wyciągnij nałóż masę serową i piecz kolejne 40 min. Wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto tam jeszcze 10 min. Po wyciągnięciu ciasta odstaw do ostygnięcia. Ciasto smaczne na ciepło i na zimno. Pyszota!

Inne ciasta? tutaj
Tajemnice męskiego umysłu? tutaj

10 thoughts on “Sernik z rabarbarem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s