Zupa jabłkowo-pomidorowa

– 2 duże jabłka
– 1 duża cebula
– 4-5 dużych pomidorow
– 1,5 litra wywaru
– masło
– filiżanka śmietany słodkiej
– sól
– 0,5 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatałowej
– sok z połowy cytryny
– 1 łyżeczka mąka ziemniaczanej
– 1 łyzeczka cukru

Jabłka starte na grubych oczkach tarki z cebulką drobno pokrojoną, wrzuć na patelnię na której już masło jest sklarowane. Duś pod przykryciem 10 min. Obierz i pokrój w plastry sparzone pomidory, wrzuć na patelnię i duś jeszcze chwilę. Zawartość patelni wrzuć do gotującego się wywaru. Gotuj 15 min. Zdejmij z ognia garnek, śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do zupy, zagotuj i zmiksuj. Dopraw solą, cukrem, cytryną i gałką muszkatałową. Podawaj z brązowym ryżem. Rewelacyjna kremowa a zarazem lekka zupa!

Inne zupy? tutaj

4 thoughts on “Zupa jabłkowo-pomidorowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s