Chleb z kawą i rodzynkami (wypieki z automatu)

– 500g mąki
– 100g rodzynek
– 200ml kawy (z 3 łyżeczek Inki)
– 100 ml mleka
– łyżka masła
– op drożdży (na 500g mąki)
– łyżeczka soli
– 3 łyżki cukru

około 700g chleba

Przepis zainspirowany przepisem z książki: „Domowy chleb. 300 przepisów na pyszne pieczywo z automatu.” Ulrike Skadow

9 thoughts on “Chleb z kawą i rodzynkami (wypieki z automatu)

    1. Witaj Bogusiu!:)
      Wczytałam się w opis drożdży sproszkowanych i jest napisane na nich że te 7g to odpowiedznik 25 g świeżych drożdzy. Wychodzi na to że 2,5g świeżych drożdży więc:)
      A ty ten chlebek w piekarniku zrobisz? Jak tak to szybciutko zdjecie proszę:)

  1. witaminko wielkie dzięki za odpowiedż .. właśnie o to mi chodzi, ponieważ zapisałam sobie przepis na chlebek ale nie mogłam dojśc do tego ile muszę dać świeżych drożdży, ostatnio jak robiłam paszteciki nadziewane farszem z kurczaka z rosołu to dawałam drożdże torebkowe [suszone] , pomimo że ciasto nawet fajnie wyrosło to ja jednak jestem zwolenniczką świeżych drożdży, wydaje mi się że, np. pączki lepiej wyrastają na świeżych, nie wiem, może się mylę ale tak mi się wydaje :)

    chlebek zrobię wedle twojego przepisu w piekarniku elektrycznym bo tylko takowy mam .. kuchenka gazowo-elektryczna … no tak tylko teraz na ile stopni nagrzać i w ilu piec .. witaminko pomocy …

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s