Pleśniak z makiem

Kostka margaryny
Szklanka cukru
Dwie szklanki mąki (w razie potrzeby dodać więcej mąki, ile ciasto weźmie, żeby nie było za miękkie i za tłuste)
4 jajka
Proszek do pieczenia (czubata łyżeczka)
Cukier waniliowy (cały woreczek)
Masa makowa

Margarynę rozpuszczamy, studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek.
Żółtka mieszamy z ostudzoną margaryną, dodajemy cukier, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Do takie masy dodajemy proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika, a większą do lodówki.
I w tym momencie powinniśmy przygotować masę makową dokładnie jak do makowca, ale ja przyznam, że poszłam na łatwiznę i kupiłam gotową masę makową.
Przygotowujemy blachę, czyli smarujemy ją margaryną wysypujemy mąkę i rozkładamy równo schłodzoną większą część ciasta. Wykładamy masę makową. Z białek ubijamy sztywną pianę i wykładamy na masę makową. Na koniec mniejszą, zmrożoną część ciasta trzemy na grubej tarce posypując na pianie, tworząc w ten sposób kruszonkę.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 – 40 minut, aż ciasto się zarumieni.
Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto można polać polewą :)

Autor: magda.w19@op.pl

Dziękuję Madziu!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s