Pascha Wielkanocna (bez jajek)

– 1l mleka (świeże, nie UHT)
– 1 szklanka śmietany 18%
– laska wanilii
– 100 g masła
– 0,5 szklanki cukru
– gaza do odsączenia twarogu (dostępna w aptekach)
– bakalie do dekoracji

Do mleka wrzuć wanilię i zagotuj, do gotującego się mleka dodaj śmietanę i mieszaj. Twaróg odstaw na durszlaku wyściełanym gazą. Usuń wanilię z twarogu, utrzyj cukier z masłem, dodaj twaróg i porządnie wymieszaj. Odstaw na noc. Wyciągnij z lodówki i udekoruj. W związku z dużą ilością masła, deser najlepiej podawać tuż po wyciągnięciu z lodówki.
(zamiast odstawiać na noc, możesz zacząć rano i kontynuować wieczorem)
Pascha Wielkanocna

Co to jest pascha i skąd pochodzi?

Więcej przepisów wielkanocnych? tutaj

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s