Risotto z patelni

– Kawałeczek boczku wędzonego
– cebula
– marchewka
– pietruszka
– kawałeczek selera
– odrobinę pora
– 200 g ryżu (2 woreczki)
– tymianek

Boczek i cebulę pokrój i wrzuć na patelnię. Resztę warzyw zetrzyj na grubych oczkach tarki, pora pokrój cienko w krążki. Jak cebulka zacznie pachnieć a boczek skwierczeć, dodaj resztę warzyw i posól. Mieszaj i podsmaż kilka minut. Dodaj ryż i zalej 2 szklankami wody. Wymieszaj dobrze i zmniejsz ogień na minimum. Duś pod przykrywką, co jakiś czas mieszając. Sprawdzaj miękkość potrawy i nie powinno się przypiekać, jesli tak jest dodaj wody. Kiedy już miękkość i smak będzie ci odpowiadać, wyłącz gaz, dodaj pół łyżki masła posyp 2 szczyptami tymianku, wymieszaj i odstaw na chwilę (na ok 10min).

Podawaj w formie kopca:)

Co to jest Risotto? tutaj

Inne dania? tutaj

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s