Menu na Wielkanoc

Zupa Chrzanowa (przepis)

Pasztet czy Duszone mięso? ciągle nie wiem

Śledzie w zalewie winnej:

Składniki:8 solonych filetów śledziowych, 4 czerwone cebule, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki pieprzu białego, 1 łyżeczka goździków, 2 liście laurowe, 2 łyżki koperku.
Zalewa: 200 ml octu winnego, 1,5 łyżki cukru, 1,5 szklanki wody.
Składniki zalewy wymieszaj i podgrzej aż cukier się rozpuści. Odstaw i ostudź. Cebulę pokrój w plasterki. Koperek umyj i posiekaj. Filety mocz 3 godziny, często zmieniając wodę, następnie osusz i pokrój na kawałeczki. Wymieszaj z cebulą, koperkiem, goździkami i pokruszonymi listkami laurowymi. Zalej zalewą. Odstaw na noc.

Pascha (przepis)

Brioszka bananowa – zamiast chałki. (przepis)

Mazurek bez pieczenia

Spód: 150g masła, 100g cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki kakao, 1 jajko, 200g pokruszonych herbatników, 50g posiekanych orzechów włoskich, 200g rodzynek.

Wierzch: 1/2 białej czekolady (do dekoracji)

W garnku rozpuść masło, cukier, kakao i roztrzepane jajko, mieszaj ciągle aż zgęstnieje. Dodaj herbatniki, orzechy i rodzynki, wymieszaj i jeszcze ciepłą masę wyłóż dno formy. Odstaw do stygnięcia.

Udekoruj rozpuszczoną czekoladą wierzch, dokup malutkie dekoracje cukrowe i ułóż na wierzchu na ciepłej jeszcze polewie.

Chrzan z jabłkami:

5 korzeni chrzanu, 3 winne jabłka, sok z cytryny, cukier.

Chrzan i jabłka utrzeć skrapiając co chwilę sokiem z cytryny. Wymieszać dodać cukier do smaku. Przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika, zużyć w ciągu 7 dni.

Ćwikła błyskawiczna

5 burakow, ostry chrzan ze słoiczka

Ugotuj buraki i ostudź. Zetrzyj na małych oczkach tarki i dodaj 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka. Dobrze wymieszaj i odstaw na min 3h. Przed podaniem sprawdź smak i ewentualnie dopraw do smaku.

Ważne: ciemne plamy z burakow koniecznie wytnij przed gotowaniem, bo będa gorzkie.

– Mąż powiedział że ugotuje jaja:)

*** A TY CO MOŻESZ MI PORADZIĆ CZY POLECIĆ? ***

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s