Pulpety z rosołu

Danie na 3 osoby:

– Mięso z rosołu
– Jajko
– bułka tarta
– mleko
– masło
– natka pietruszka
– wywar
– 2 łyżki mąki

– 2 marchewki
– mandarynka
– sok z polowki cytryny
– szczypta soli
– 2-3 łyżeczki cukru (to zalezy od smaku marchwi)

– 200g ryżu (2 torebki)

Mięsko dobrze zmiel, lub rozbij w robocie. Dodaj jajko, natkę pietruszki (akurat suszoną miałam), 2 łyżki bułki tartej zalej połową szklanki mleka i podgrzej w mikrofali na 30s, następnie dodaj do mięsa. Dobrze wyrób i podsypuj bułką tartą by moc tworzyć kule. Utwórz pulpety i włóż do garnka z gotującym się wywarem z rosołu. Gotuj 15 min. Mąkę rozrób z odrobiną zimnej wody, dodaj do pulpetów i gotuj 5 min, delikatnie mieszając. Posól i dodaj natki.

Marchew zetrzyj na małych oczkach tarki, dodaj obraną i rozdrobioną mandarynkę (zdejmij też białą skórę), sok z połówki cytryny, szczypta soli i cukier. Porządnie wymieszaj. Jak puści sok surówka gotowa. Soku nie usuwaj tylko surówkę wymieszaj przed podaniem, będzie soczysta!

Ryż ugotuj wedle przepisu na opakowaniu.

I gotowe!

Więcej dań z drobiu? tutaj

2 thoughts on “Pulpety z rosołu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s