Kotlety z fasoli i mięsa

kotlety:
– 1,5 szklanki fasoli drobnej
– 350g łopatki wieprzowej
– 50g słoniny
– cebula
– jajko
– szczypta natki pietruszki suszonej
– szczypta lubczyku suszonego
– sól i pieprz

sos:
– 8 suszonych grzybków
– 2 łyżki śmietany
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
– sól

surówka:
– 2 marchewki
– 1 jabłko
– 0,5 cytryny
– 1 łyżeczka śmietany
– 2-3 łyżeczki cukru
– szczypta soli

Od razu zaznaczam że kotlety są tak syte i smaczne, że ziemniaków naprawdę nie trzeba. A że są bardziej suche niż z samego mięsa, polecam soczystą surówkę.

Do fasoli dodaj liść laurowy i sól, zagotuj i odstaw na noc(lub na minimum 3h). Następnie zagotuj, po około 40 min fasola powinna być miękka, zmiel ją. Mięso i słoninkę zmiel (ja zmieliłam w malakserze). Dodaj cebulkę w kostkę pokrojoną, sól, pieprz, szczyptę natki pietruszki, szczyptę lubczyku, jajko. Dobrze wyrób ręką lub łyżką. Uformuj kotlety oczekiwanej wielkości, oprósz bułką tarta i odłóż by ciasto się związało.

Zalej grzybki wrzątkiem i odstaw (ile wody? 150ml).

Marchew i jabłko na surówkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, dodaj szczyptę soli i cukier (2-3 łyżeczki),sok z połowy cytryny oraz 1 łyżeczkę śmietany (witaminy są lepiej wchłaniane z tłuszczem). Surówka jest gotowa gdy puści sok.

Grzybki pokrój w cieniutkie paseczki i wrzuć do garnuszka na sos (wodę z grzybków też dodaj). Gotuj 40 min. W wysokim kubku dodaj 1 czubatą łyżkę mąki kukurydzianej, 2 łyżki śmietany i 200ml zimnej wody, porządnie rozrób. Wlej do gotujących się grzybków i dobrze mieszaj, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Kotlety smaż na maśle sklarowanym, na wolnym ogniu pod przykrywką.
Mogą lekko pękać (to dlatego że fasola jest dość sucha).

Przepyszne!:)

Moje inspiracje: Kuchnia Domowa. Zofia Zawistowska

Inne dania? tutaj

3 kroki do wolności finansowej? tutaj

2 thoughts on “Kotlety z fasoli i mięsa

  1. niech policzę ile wyszło mi… ufff! jak dobrze że są fotki, to dodaj 2 szt do tych co są na tacy:) na dwa dni miałam (jesli chodzi o ilosc skladnikow), aaa na zimno też polecam! Pycha!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s