Łopatka w gulaszu

– 500g łopatki wieprzowej
– 200g kaszy jęczmiennej
– 350g kiszonej kapusty

Łopatkę kroimy w grubszą kostkę, obtaczamy w przyprawach oraz w mące. Smażymy na sklarowanym maśle, na wysokim ogniu, krótko! (3-4 min). Wrzucamy do większego rondla(lub mniejszego garnka) zalewamy zimną wodą, dodajemy pokrojony ząbek czosnku i dusimy 15-20 min. Rozrób czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej w małej ilości zimnej wody i dodaj do mięsa. Zagotuj, dopraw i gotowe. Kasza gotowa jest w 15 min. Kiszona kapusta skropiona oliwą z oliwek jest również gotowa do obiadu. Smacznego!

3 thoughts on “Łopatka w gulaszu

  1. no i oczywiście kolejne moje pytanie …jak dużo wody lejemy do rondelka?…tak żeby woda nie zakryła mięsa …czy żeby zakryła mięso czy można więcej …ile tej wody….hmmmm… bo o sklarowanym maśle już pytałem …:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s