Naleśniki z białym serem i rodzynkami

Ciasto zawsze robię na oko;) Tzn wsypuje mąki (podobno jedna łyżka na jeden naleśnik), wbijam jajko oraz łyżkę masła, dodaję mleka i ubijam mikserem. I wtedy zazwyczaj dolewam mleka bo jest za geste, pownna być konsystencja, śmietany ale 12% :)

farsz:
– 2 kostki białego chudego sera (2x 200g)
– 2 łyżki miodu płynnego
– 2 łyżki śmietany 18%
– 3 garści rodzynek

Zawijamy na kopertkę lub w ruloniki:) I gotowe!

Jeszcze masłem sklarowanym posmarowałam na wierzchu:)

16 thoughts on “Naleśniki z białym serem i rodzynkami

  1. Witaminka:)
    Tak gonię w życiu i z życiem, że nie nadążam czasem z odwiedzaniem znajomych.
    Witaminko, podam Ci przepis na gulasz z indyka ( tzn coś a’la gulasz) Bardzo lekki, może dziecko jeść też. Zaznaczam, że ja NIGDY nie ważę, proporcje robię ” na oko” , więc trudno mi wyliczyć teraz ile dokładnie dałam czego. Będę pisać ” około” :
    -około 1kg mięsa gulaszowego z indyka
    – około 40 dkg pieczarek
    – kilka cebul średnich
    – 2 czerwone papryki
    – słoik zielonej fasolki szparagowej
    – kostki do mięs Knorr
    – jakaś tam vegeta, maggi, sól , pieprz its
    – trochę mąki zwykłej i ziemniaczanej
    – przyprawa do drobiu
    – olej
    Mięso z indyka natrzyj olejem i przyprawami ( tak, żeby były ładnie otoczone) i schowaj na parę godz. do lodówki. Potem wsyp w miskę z mięsem mąkę zwykła, obtocz kawałki w miare równo. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż mięsko- chwilkę, aby ” złapało” tylko( ścięło się). Przełóż do dobrego garnka podłużnego, podlej full wodą, pokrój cebule na dosć grube plastry i gotuj. Tak około pół godz.- 40 min., musisz sprawdzać i mieszać, by nie przypaliło się .Wrzuć kostkę mięsną Konorr’a. Gdy mięsko zaczyna być miękkie, obierz i pokrój pieczarki na grube” grzybkowe plastry” . Podsmaż lekko na patelni na oleju lub masełku i wrzuć do gara. Za jakieś 10- 15 min.dodaj paprykę pokrojoną w plastry takie jak pieczarki mniej więcej. I pilnuj teraz , bo papryka nie powinna zmięknąć za bardzo! Ma być jędrna. Wrzucisz na koniec fasolkę ze słoika ( jest w zalewie, więc jest mięciutka już!! ). Doprawisz wg uznania( ja daje DUŻO pieprzu, ale nie mam już malutkich dzieci : )) Na koniec zagęścisz mąką ziemniaczaną ze zwykłą( tak około 1,5 łyżki ziemniaczanej i 1 zwykłej rozrobisz w ponad pół kubka zimnej wody)
    jak lubisz, daj śmietanęe na koniec.( wiesz chyba jak, by nie zwarzyła się)
    I- SMACZNEGO!!
    ciumki!
    angie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s