Polska chińszczyzna z ryżem :)

Zdjęcie1514

– Ryż (2 torebki, tj 200g)
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– kukurydza konserwowa (3 łyżki)
– kawałeczek selera
– por (jasna część)
– cebulka
– ząbek czosnku
– mąka ziemniaczana
– 1 łyżeczka papryki słodkiej (w proszku)
– filet z kurczaka lub karczek

Ryż gotujemy według przepisu (różne rodzaje ryżu mają inny czas gotowania, ryż biały ma zazwyczaj 15 min, ale jaśminowy który też jest białym ryżem gotujemy 12 min, ryż naturalny gotujemy 30min). Marchew, pietruszkę i seler kroimy w paseczki, pora i cebulę na cienkie krążki. Dusimy warzywa na sklarowanym maśle na wolnym ogniu. Mięsko na osobne patelence smażymy krótko by było soczyste. Kiedy warzywa nam się pięknie uduszą, dodaj wodę z mąką ziemniaczaną (rozrób w kubku wody 1 łyżkę mąki ziemniaczanej), jeśli będzie zbyt gęste dodaj wody. Kukurydzę, paprykę i czosnek dodaj do sosu na końcu. Na talerzu układamy ryż, mięso i polewamy sosem warzywnym. I gotowe!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s