Klasyczne (moje) drugie danie

– 2 filety z kurczaka

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– 1 jabłko

– 6 ziemniaków

Obieram ziemniaczki i wstawiam na gaz. Zabieram się za surówkę ścieram warzywa i owoce na małych oczkach, dodaję łyżeczkę cukru i wyciskam połowę cytryny. Filety z kurczaka wczoraj przecięłam wzdłuż na pół i przyprawiłam ulubionymi przyprawami. Dzisiaj panieruję je w mące, następnie wrzucam do jajka wymieszanego z mlekiem i na końcu panieruje z bułce tartej.  Kiedy ziemniaki są już prawie gotowe, wrzucam na rozgrzany olej panierowane mięso, smażę  z dwóch stron na wysokim ogniu ale krotko (!), później skręcam ogień do minimum i przykrywam przykrywką. Odsączam ziemniaki. Mięso jest wypieczone i soczyste:) (krótkie smażenie ma zalety, mięso jest nie wysuszone i tłuszcz nie zdąży się ‚wtaplać” zanadto do kotletów).

Mąż i Babcia powiedzieli że smaczne:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s