Kurczak w ziołach

- 3 udka
– 100 ml rozpuszczonego masła
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka suszonej szałwii
– 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
– sól według uznania

Szałwię, rozmaryn i czosnek utrzyj. Masło wymieszaj z ziołami i wysmaruj kurczaka. Odstaw na 1h, następnie piecz w 195 stopniach 1h. Podawaj z ryżem i sałatą. Paluszki lizać!

„Drób. Na polskim stole” Hanna Szymanderska

Biorę udział w akcji: Zielnik kuchenny

Ciekawostki o Szałwii:

Roślina lecznicza.
– Znana już w starożytności jako roślina lecznicza, a także magiczna.
– Grecy i Rzymianie stosowali ją jako lekarstwo na ukąszenia węża, problemy ze wzrokiem, utratę pamięci.
– W średniowieczu stosowano ją jako lek na przeziębienia, gorączkę, padaczkę, choroby wątroby i zaparcia. Uważano ją również za afrodyzjak.
– Arabscy uczeni twierdzili, iż spożywanie szałwii przedłuża życie.
– W starożytnym Rzymie zbiorom szałwii jako rośliny magicznej towarzyszyły określone zwyczaje.

Informacje pobrane ze strony: http://pl.wikipedia.org/wiki/Szałwia_lekarska

2 uwag

  1. Pewnie, że dodam takiego aromatycznego kurczaka do akcji. :)

    1. aromat był niesamowity! dziekuję i pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Dołącz do 3 164 obserwujących.

%d bloggers like this: